חשיבותם של טיפולי הפיזיותרפיה בהליכי שיקום לאחר ניתוחים
בתקופה הראשונית, כאשר הכאבים והנפיחות חזקים, ישנה חשיבות רבה לביצוע תרגילים פשוטים המשלבים כיפוף ויישור עדין של הברך, הפעלת שרירי הירך והגמשה ראשונית של המפרק. כמו כן, ניתן להיעזר בטכניקות טיפול נוספות כמו עיסוי מקומי להפחתת נפיחות או זרמים חשמליים להורדת כאב.
מפרק הברך ממלא תפקיד מרכזי בתנועה ובהתנהלות היומיומית שלנו. הוא נושא בעומסים גבוהים במיוחד בזמן הליכה, ריצה או עלייה במדרגות, ועל כן פגיעה בו עלולה להוביל לכאבים משמעותיים ולהגבלת תנועה. כאשר מתעורר צורך בניתוח בברך, בין אם מדובר בהחלפת מפרק, שחזור רצועה או תיקון של המניסקוס – מומלץ מאוד להתחיל בתהליך שיקום פיזיותרפי מוקדם ככל האפשר. באופן זה ניתן לזרז את התאוששות המפרק, להפחית כאבים ונפיחות ולהשיג חזרה מהירה יותר לתפקוד תקין. על ידי עבודה שיטתית עם פיזיותרפיסט מוסמך, הקפדה על הנחיות תרגול ביתי והתמדה לאורך זמן, ניתן להשיב את טווח התנועה, לעודד חיזוק שרירים ולשפר באופן משמעותי את איכות החיים.
קיימים מספר סוגי ניתוחים בברך אשר מצריכים תוכנית שיקום ייעודית. בין הנפוצים ביותר הוא ניתוח לשחזור הרצועה הצולבת הקדמית – נועד להשיב יציבות לברך ולהגן עליה מפני נזקים עתידיים כתוצאה מאי יציבות, ניתוח להחלפת מפרק ברך,מבוצע בדרך כלל כאשר הסחוס נשחק ומוביל לכאבים חזקים ולהגבלה בתנועה. הניתוח מגן על הברך מפני הידרדרות נוספת ומשפר את איכות החיים, וארתרוסקופיה שהוא טיפול המיועד לתיקון או הסרה חלקית/מלאה של המניסקוס הפגוע, ובכך להקל על כאבים ולהחזיר את יכולת התנועה. לאחר כל אחד מההליכים הללו, נדרש תהליך שיקום הדרגתי הכולל הליך ממושך של פיזיותרפיה לברך , שמקדמים את הפחתת הנפיחות והכאבים בשבועות הראשונים, ועד חיזוק שרירים ושיפור יציבות לקראת חזרה לפעילות מלאה.
התחלת הטיפול הפיזיותרפי לאחר הניתוח
בדרך כלל, כבר ביממות הראשונות בבית החולים מתחילים המטופלים בתרגילים פשוטים, כמו כיפוף עדין של הברך והליכה זהירה בעזרת אמצעי עזר (הליכון או קביים). תקופה זו חשובה במיוחד להפעלת השרירים ולהגברת זרימת הדם למפרק. עם השחרור הביתה, מומלץ להגיע אל מכון פיזיותרפיה מקצועי או לחלופין להזמין טיפולי פיזיותרפיה עד הבית ולהמשיך בתרגול סדיר 1–3 פעמים בשבוע, בהתאם להנחיות הפיזיותרפיסט.
תהליך השיקום עשוי להימשך מספר חודשים או יותר, בכפוף למטרות המטופל (למשל חזרה לספורט מקצועי), למצב הרפואי הכללי שלו ולסוג הניתוח שעבר. בעבודה הדרגתית עם הפיזיותרפיסט, ילמד המטופל לבצע תרגילים מגוונים: חיזוק השרירים באזור הברך והירך, מתיחות לשיפור טווח התנועה, ושימוש בעזרים כמו זרמים חשמליים להפחתת כאב או חבישות להפחתת נפיחות.
דגשים לשלבי השיקום העיקריים
בתקופה הראשונית, כאשר הכאבים והנפיחות חזקים, ישנה חשיבות רבה לביצוע תרגילים פשוטים המשלבים כיפוף ויישור עדין של הברך, הפעלת שרירי הירך והגמשה ראשונית של המפרק. כמו כן, ניתן להיעזר בטכניקות טיפול נוספות כמו עיסוי מקומי להפחתת נפיחות או זרמים חשמליים להורדת כאב.
במהלך השבוע הראשון מומלץ להתרכז בשליטה בכאבים ובהפחתת נפיחות, לשלב קרח במידה מתאימה ולתרגל תנועות מתונות להחזרת גמישות ראשונית לברך.
אחרי שבועות 1–4 עובדים בהדרגה על שיפור טווח התנועה, תוך חיזוק השרירים סביב המפרק (שרירי הירך, השוק והקרסול).
לאחר חודשים 1–3 מתמקדים בהעלאת העומסים, בשיפור כוח הרגליים ובתרגולים אירוביים קלים (כמו הליכה או רכיבה על אופניים נייחים). בנוסף, לומדים טכניקות נכונות לעלייה במדרגות ולביצוע מטלות יומיומיות.
לאחר חודשים 3 ואילך חוזרים לפעילות כמעט מלאה, תוך תרגול חיזוק מתקדם. במקרה של ספורטאים או אנשים הפעילים בעבודה פיזית, מתמקדים בכושר גופני גבוה ובמניעת פציעות חוזרות.
דברו איתנו ב | |
רוצים עוד פרטים? כנסו! |